divendres, 19 de novembre del 2010

Biografia

Célestine Freinet
Céléstin Freinet (1896-1966) va néixer a un petit poble de Gars situat als alps francesos. En haver viscut en la seva infància i joventut entre el camperols va marcar profundament la seva manera molt intuïtiva i concreta de pensar l’educació. Nasqué en una època quan França es trobava en un regim república.
Va estudiar magisteri a l’escola normal de Niza, però es va trobar que al acabar la carrera va haver d’anar a lluitar a la I Guerra Mundial, on és ferit greument del pulmó. Això li dificultarà impartir classes per la qual cosa buscarà mètodes pedagògics que estiguin a l’alçada de les seves capacitats limitades.
Al 1920, aconsegueix ser professor adjunt, on comença a introduir la impremta en l’escola i inicia un moviment d’àmbit nacional mitjançant els seus articles de premsa professional i política, i sobretot, la seva participació en congressos internacionals d’escola nova. També va fundar una cooperativa de treballadors i posteriorment fou membre del partit Comunista.
Al 1928, marxa a Saint-Paul-de-Vence, on no va ser ben acollit. Així doncs, es trasllada novament a Bar-sud-Loup on crearà una nova escola.
La pedagogia impulsada per Freinet va tenir un caràcter popular perquè tant com ell com els mestres que es van adherir a ella van ser educadors d’escoles públiques d’escassos recursos i perquè la seva ideologia els cap a concebre una escola preocupada per recolzar als més necessitats.
Freinet va morir l’any 1966 a Vence.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada