divendres, 19 de novembre del 2010

Influències

A banda de tot el context que ja s’ha esmentat, cal tenir en compte noms rellevants i moments puntuals que també van tenir una influencia important sobre el pensament del pedagog.
Una primera influència que pot ser ha passat per alt és el seu poble i també la natura perquè Freinet basarà la seva concepció en una vida al camp i en contacte amb l’entorn natural.
Freinet va nodrir-se de les idees de renovadors clàssics i d’autors de l’Escola Nova. Estudia obres de Decroly, Montessori, Férriére, Claparede, Dewey, Cousinet,… destaca especialment el pedagog Pestalozzi amb el qual es sentia força identificat.
També cal destacar els ensenyaments dels clàssics marxistes: Marx, Engels, Lenin,… Durant un viatge a Rússia el 1925 va conèixer l’impacte de la revolució russa, quan ideals igualitaris y i els revolucionaris estan molt presents. Una altre influencia a tenir en compte és el pensament del socialisme utòpic del segle XIX.
Freinet va acceptar les idees de l’Escola Activa, no obstant refusa l’idealisme i el pedagogisme de l’edu­cació nova. Indica que és un error mantenir una visió narcisista i individualista del nen. El pedagog defensa aquest aspecte des d’un àmbit més social.
Els nombrosos viatges que realitza al llarg de la seva vida, construeixen el seu propi pensament fruit d’una influencia conjunta, de diversos espais i temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada