És una pràctica nuclear. Com indica la mateixa paraula, el text lliure és el text escrit pel nen quan ell vol i sobre allò que vol; altrament ja no fóra lliure: Freinet posa molt d’èmfasi a distingir-lo d’altres activitats, com poden ser les redaccions de tema lliure que els infants han de fer en un moment determinat.
El text lliure té múltiples valors. Un d’ells és el valor “terapèutic” des del moment que neix a partir del gust i de les necessitats d’expressió del nen. És la funció de treure a fora allò que porta a dins: formular allò que hom sent, que hom pensa, és d’alguna manera, dominar-ho.
D’altra banda, des del moment que donem un instrument d’expressió personal estem possibilitant que l’infant analitzi, a partir dels seus propis mecanismes, la realitat que li ha tocat de viure; la pràctica del text lliure esdevé, doncs un instrument operatiu per a la construcció de coneixements.
Hi ha valors que es poden cenyir fàcilment dins l’àrea de coneixement de llengua. L’expressió escrita, els seus aspectes operatoris, l’ortografia, el lèxic, la gramàtica. I encara, tot el que es refereix a la llengua parlada, modismes, dicció, entonació, etc.
La tècnica, en trets generals, es desenvolupa seguint les fases següents:
- Escriptura del text. És un treball creatiu, individual, amarat del compromís de qui té alguna cosa a dir.
- Lectura del text davant de tots els companys de la classe en els moments instituïts per a això. Preparació de la lectura, dicció, entonació, modulació de la veu..
- Comentari de text. Treball de caire col·lectiu. Participació del conjunt grup-classe. Treball específic de llengua i dels continguts de missatge.
Lligada amb la tècnica del text lliure, en trobem d’altres com les d’impressió dels textos, tècniques d’il·lustració, revista escolar, etc. De les quals parlarem tot seguit.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada